- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- D. Franssens
Agendapunten
-
101. OPENBARE ZITTING
-
2
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de notulen en het verslag van de vorige zitting op 17 maart 2025 goed te keuren.
-
3
Gemeente Stabroek is aandeelhouder van de intergemeentelijke vereniging FINEG. De gemeente ontving een uitnodiging voor de algemene vergadering op 3 april 2025 en de jaarvergadering van 13 mei 2025. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda van deze algemene vergaderingen goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente dienovereenkomstig vast te stellen.
-
4
Gemeente Stabroek is aandeelhouder van de intergemeentelijke vereniging Creat Services dv. De gemeente ontving een uitnodiging voor de algemene vergadering op 17 juni 2025. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de agenda van deze algemene vergadering goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente dienovereenkomstig vast te stellen.
-
5
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt. De gemeente neemt deel aan IGEAN milieu en veiligheid. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een lid aan te stellen voor het adviescomité milieu.
-
6
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt. De gemeente neemt deel aan De Lijn. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te stellen voor de algemene vergadering.
-
7
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen van de samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt. De gemeente neemt deel aan Gymhal De Rekke vzw. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de afgevaardigden aan te stellen voor de algemene vergadering.
-
8
Bij de start van de nieuwe legislatuur wordt de beheerraad van de bibliotheek opnieuw samengesteld, zoals bepaald in het organiek reglement. De raad bestaat uit vertegenwoordigers van politieke partijen, onderwijsinstellingen, socio-culturele adviesraden en acht leden uit de socioculturele sector via een open oproep.
-
9
Bij het begin van een nieuwe legislatuur moeten de lokale besturen nieuwe vertegenwoordigers aanduiden voor de verschillende organen van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan het lokaal bestuur deel uitmaakt. De gemeente neemt deel aan ILV Sportregio Antwerpse Kempen. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te stellen voor het beheerscomité.
-
10
Sinds 2002 is de gemeente Stabroek lid van Kempens Landschap vzw. De vzw ondersteunt de gemeente bij het zoveel mogelijk landschap en erfgoed bewaren en toegankelijk maken. De vzw werd intussen een Stichting van Openbaar Nut. Om de werkingsafspraken te bevestigen wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de stichting voorgelegd. Aan het doel van de samenwerking is niets gewijzigd. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
-
11
De Huizen van het Kind in de Noorderkempen (Kalmthout, Essen, Wuustwezel, Kapellen, Brasschaat en Stabroek) werken al enkele jaren samen op verschillende gebieden, zoals een gemeenschappelijke website en een regionaal kinderopvangplatform. In een nieuw decreet, dat de jeugdhulp en gezinsondersteuning verder stroomlijnt, wordt intergemeentelijke samenwerking nog belangrijker. Daarom is er behoefte aan een overkoepelende coördinatie om de samenwerking efficiënter te maken. In dit kader werd ook een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarin het doel, de bijdrage van de partners, financiering en evaluatie worden vastgelegd. Deze overeenkomst wordt ter goedkeuring aan de raad voorgelegd.
-
12
Het subsidiereglement voor speelstraten dient aangepast te worden. De wijzigingen betreffen o.m. het invoeren van aanspreekpunten voor de buurtbewoners, de politie en de gemeente en de aanpassing van de aanvraagprocedure. De subsidie wordt forfaitair om zo administratieve overlast te vermijden. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste subsidiereglement speelstraten goed te keuren.
-
13
Het subsidiereglement voor straat- en buurtfeesten, goedgekeurd op 27 augustus 2007, is aangepast om verouderde bepalingen te actualiseren. De aanvraagprocedure en de subsidiebedragen werden gewijzigd. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste subsidiereglement voor buurt- en straatfeesten goed te keuren.
-
14
Het retributiereglement voor de JES-werking (Jong en Stabroek) bepaalt de tarieven en betalingsvoorwaarden voor de speelpleinwerking, SWAP-werking en zomerkampen. Het reglement zorgt voor een eerlijke en transparante bijdrage van deelnemers, met aandacht voor sociale correcties en uitzonderingen. Het omvat de tarieven, betalingsmodaliteiten, kortingen voor financieel kwetsbare gezinnen en terugbetalingsvoorwaarden bij annulatie. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement goed te keuren.
-
15
Op 25 oktober 2021, 28 november 2022 en 26 juni 2023 keurde de gemeenteraad de deelname aan het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, 2.0 en 2.1 goed. Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet jaarlijks een inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt worden. Vanaf dit jaar hoort hierbij ook een financiële rapportering. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de rapportering over 2024.
-
16
Gemeente Stabroek is lid van Cipal dv (C-smart). C-smart treedt op als aankoopcentrale, zij sluit voor ICT-aankopen raamovereenkomsten af via dewelke leden bestellingen kunnen plaatsen. Dit bespaart tijd en geld, aangezien het bestuur zelf geen gunningsprocedure hoeft te voeren. De gemeente wenst aan te kopen via de Raamovereenkomst voor de verwerving van licenties, gebruiksrechten, cloud abonnementen, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaard software en bijhorende dienstverlening. Aan de raad wordt gevraagd formeel toe te treden tot genoemde raamovereenkomst.
-
17
Gemeente Stabroek is lid van Cipal dv (C-smart). C-smart treedt op als aankoopcentrale, zij sluit voor ICT-aankopen raamovereenkomsten af via dewelke leden bestellingen kunnen plaatsen. Dit bespaart tijd en geld, aangezien het bestuur zelf geen gunningsprocedure hoeft te voeren. De gemeente wenst aan te kopen via de Raamovereenkomst voor de levering van ICT-infrastructuur en bijbehorende diensten. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd formeel toe te treden tot genoemde raamovereenkomst.
-
18
De gemeenteraadsleden hebben de mogelijkheid om vragen te stellen.